Humør, lagfølelse og kroppsbeherskelse

Turn er i skuddet som aldri før. Orkanger Idrettsforenings Turnavdeling opplever en eventyrlig interesse fra barn og unge fra hele kommunen. Over 400 aktive tyder på en klubb i stor vekst og utvikling. Vi tok en prat med Caroline Rømme Framvik (24),  Gro Eli Opøyen (26) og Sondre Kjøren Gjelstad (22). De er trenere for klubbens konkurranseparti.

- Vi har holdt på med turn selv siden vi var små. Blir jo en slags automatikk i det hele og det går jo ikke an å slutte. Det er Caroline som smilende forklarer hvorfor de alle tre bruker så mye tid og ressurser på trenergjerningen. – Vi er utrolig heldig på Orkanger som endelig fikk på plass basishallen etter siste utbygging av Orklahallen. Mange klubber er misunnelige på oss som har så flotte forhold, og mye utstyr på plass. Med egen hall slipper vi også å bruke halve treningstida til å flytte utstyr inn og ut av en gymsal. – Det er helt topp her, sier Gro Eli.

MOT-samarbeid
Som trener er man unektelig store forbilder for barn og unge. Det er de bevisst på alle tre.
- Mye av vår oppgave er å skape lagfølelse. Vi har stort fokus på miljøet, og å skape trygge rammer for alle sammen. Konkurransepartiet har et samarbeid med MOT og vi bruker mye av den filosofien i trenergjerningen vår. Mange forbinder turn med jentesport. Det er selvsagt helt feil. - Vi opplever stor interesse fra gutter, og det betyr mye at vi nå har en gjeng litt eldre gutter som er gode. - Det er god inspirasjon for de som kommer etter, mener Sondre. For han er turn en livsstil og drømmen er å kunne være turntrener på heltid.

Motivasjon
Drivkraften for de tre trenerne er så definitivt ungene. – Det er så motiverende å se når barna gleder seg over å mestre nye øvelser, og når vi ser at de gleder seg oppriktig over hverandres framgang. Det varmer det unge trenerteamet langt inn i hjerterota og gir dem motivasjon. Motivasjon til å fortsette å bruke massevis av tid på treninger, stevner, samlinger og konkurranser. - I tillegg til at vi chatter med hverandre på Facebook hver dag – om turn, turn og atter turn, ler Caroline.

Gode prestasjoner
De har utrolig god kjemi med hverandre i trenerteamet, og de tre kan ikke få fullrost nok miljøet i klubben. Noen rekrutteringstiltak er ikke nødvendig for tiden. Det er fullt i alle treningsgrupper. I konkurransegruppa er det for tiden 46 deltakere i alderen 10 til 19 år. Og resultatene? Joda, turnerne fra OIF hevder seg svært godt og prestasjons-nivået er økende. Det gode miljøet og en flott hall med gode fasiliteter er nok sterkt medvirkende til det, mener de. De vil dessuten rose foreldrene som bidrar med gode inntektsbringende tiltak som gjør det mulig å dra på konkurranser også utenfor kretsen.

Smitteskader
Turn er en flott idrett som også danner et kjempefint grunnlag for mange andre aktiviteter. Selvsagt forekommer det noen skader. Ankler, håndledd, albuer og knær er utsatt, men det er utrolig mye hjelp i en ispose – ikke minst psykologisk, ler Gro Eli. Smitteskader er visstnok et velkjent begrep i turnmiljøet. At det er godt humør, uformell tone og trivsel som er basis i deres trenergjerning er i hvert fall hevet over tvil.

Trygge oppvekstmiljø for barn og ungdom er svært verdifullt i alle lokalsamfunn. Caroline, Gro Eli og Sondre er unge voksne som imponerer i så måte. De bidrar til at OIF turnavdeling oppleves som en trygg arena hvor den enkelte blir sett, ivaretatt og utfordret. Med glimt i øyet, tydelighet og positiv energi gjennomfører de treningsøkta.  En velfortjent stor tommel opp til Caroline, Gro Eli og Sondre som herlige ressurspersoner til stor glede for mange. Hilsen Roy