Orkdal Frivilligsentral

– Å være snill er sterkt undervurdert

Hun snakker på inn- og utpust. Skryter av alle som bidrar til at andre skal få en lysere hverdag. Det handler om de enkle tingene i livet, tiltak som er ”nedpågjort”, som hun kaller det, Aashild Grønning.

Det er dagen derpå for frivilligsentralens leder. Ikke at hun har hatt en heidundrende fest med gode venner kvelden før. Det er nemlig ingen skallebank og hamrende tømmermenn for Aashild sin del. Bare fortsatt oppglødd etter å ha vært med å arrangere dansegalla for Orkanger Diamonds.

Noe å lære
– Maken til glede, spontanitet og livsutfoldelse. Aashild gir en ytterst levende og beskrivende rapport fra festen på Orkdal rådhus. Da Ole Ingvars serverte smektende svinglåter på rekke og rad, var det overfylt på dansegulvet. Flere ”sangstjerner” var på scenen i løpet av kvelden. Sjelden har ”Levva livet” og ”Dains me dæ” blitt framført med mer innlevelse. Hun mener det er mye å lære av deres ærlighet og spontanitet.

– De lever i nuet, og gnager ikke over urett i lang tid. Er det noe som føles urettferdig, tas det opp der og da, man skværer opp og er ferdig med saken.
    
Treffsted
Til daglig har hun tilhold i lokaler sentralt på Orkanger, i Orkdalsveien 54. Der er det mye som foregår, et populært treffsted for mange. Med frisører, øyelege, doktorer og tannleger i nærområdet er det mange som benytter frivilligsentralen som et slags venterom. Da kan mye skje over en kopp kaffe. Det avdekkes kanskje behov for litt bistand, andre har noe å bidra med. Det kan være så enkle tiltak som å trille en baby mens mor avlegger norskeksamen. Eller den gamle damen som så lurer på om noen kan hjelpe henne med å måke snø og bære inn ved.

– Da kan jeg klare meg hjemme en vinter til, som damen forsiktig fortalte til Aashild på telefonen.

Hver tirsdag er det babysang. Unge mødre møtes. Samles på matter, synger, drikker kaffe og forteller om sine små. Jeanette Paulsen fra kulturskolen organiserer. Aashild lærer mye om navnevalg og kan humre stille for seg selv over de unge mødrene.

– De tror aldri de små babyene blir større, vet du. Hun ler. Det gjør hun ofte. Humor er et av hennes varemerker. De fleste i distriktet har fått med seg hennes rollefigur ”Sjøla”. Fannremsdamen som kaster sitt skråblikk på små og store hendelser, og kommer med sine treffsikre kommentarer om både Asphjell, Barack eller Putin.

For alle
– Hun er nok kvassere i kanten en meg, ler Aashild, som er klar over at hun selv også kan ta stor plass. Jeg prøver å være bevisst på at jeg er utstyrt med to ører og en munn.

Det er ikke farlig å være snill. Det er blitt et slags mantra for henne. Hun mener oppriktig at orkdalssamfunnet er fullt av folk som øser av sin godhet til mennesker som blant annet har opplevd tap av familie og nære venner. Det handler om å bry seg.  

Ikke tenk avansert eller komplisert. Det er mange måter å være frivillig på. I Aashilds arkiv står over to hundre navn på lista. Hun vil gjerne ha flere.

– Å spre hverdagsglede koster ikke ei krone. Det er ikke farlig å være snill og så gjør det så innmari godt langt inn i hjerterota, smiler frivilligsentalens engasjerte leder.

Vi er mange som beundrer Aashild for hennes evne og vilje til å forsterke frivilligheten blant oss. Over tid har hun bygget et stort nettverk og kjennskap til de som trenger en hjelpende hånd, samt folk som ønsker å hjelpe til. Kanskje skal du ringe på Aashild på tlf 901 03 625 og melde deg som frivillig? Det er opp til deg hva du kan bidra med. Roy