Orkdal Sanitetsforening – full fart framover!

Trodde du at Orkdal Sanitetsforening kun består av godt voksne kvinner opptatt av fastelavnsris? Du kunne ikke ta mer feil!

Vi møter en flott bukett damer i Sanitetsforeningens hus på Evjen en tidlig formiddag i september. Veteraner og nye medlemmer. Det blåser nemlig en rekrutteringsvind i foreningen. – Vi skal i gang med en ny rekrutteringskampanje nå i høst, sier leder i foreningen, Lisa Ofstad. ”Veitjongan begynner å bli vaksin”, ler hun på sin karakteristiske måte. Utsagnet vekker latter rundt bordet.  

Gått foran
Fra 1898 og fram til i dag har Sanitetsforeninga vært en bærebjelke i orkdalssamfunnet. De har utført oppgaver som vi i dag tar som en selvfølge at det offentlige utfører. I over 70 år, fram til 1973 sto de bak den såkalte bygdapleien, som er en forløper til hjemmetjenesten slik vi kjenner den i dag. Likedan hadde de ansvar for barnekontrollen, i dag kjent som helsestasjoner drevet av kommunene. Alt ble finansiert på dugnad. Damene strikket, sydde og broderte for å få inn penger til å drive tjenester for befolkningen. Foreningen hadde over 3.500 medlemmer på sitt høyeste. Det ble nærmest sett på som en forsikring. Var man medlem var man sikret helsehjelp – til en redusert pris.

Betydelige bidrag
I dag teller foreningen i overkant av 400, og er organisert i lokale arbeidslag rundt om i Orkdal.  Salget av sjukehuset i 2003 medførte en betydelig sum på konto for den ærverdige foreningen. Det har selvsagt medført at de også har fått en annen og betydelig samfunnsposisjon. Deler av avkastningen har bl.a. blitt fordelt til gode formål for barn og unge de senere årene. – Våre bidrag har ofte vært avgjørende for at  annen ekstern finansiering har kommet på plass. En ting er de fast bestemt på: Det skal ALLTID være kvinnene i foreningen som skal bestemme hva pengene skal gå til.

Mangfoldig
De avdekker behov og igangsetter tiltak. Rehabiliteringstjeneste i samarbeid med Orkdal kommune og utdeling av refleksvester til alle skolestartere er bare noen eksempler. De bidrar både til Sommer – og Vinter-Orkdal, utstyr til sjukehuset og forskningsmidler til St.Olavs Hospital. De deltar i Norske Kvinners Sanitetsforenings underskriftskampanje mot skjønnhetstyranniet og for merking av retusjert reklame. Foreninga deler ut baguetter og frukt til alle 9.klassingene i forbindelse med et seksualundervisningsprogram. – Vi bidrar ikke med selve innholdet i kurset, altså, presiserer Lisa Ofstad – selv om vi har mye erfaring. Latteren runger igjen.

Ego-bølge på retur
 – I tillegg har vi gått til innkjøp av el-sykkel, sier Heidi Kårmo, en av de nyeste medlemmene på Orkanger. Det blir en såkalt taxi-sykkel med plass til to passasjerer. Dette skal bli et tilbud til beboere ved Orkdal Helsetun slik at de kan få et ytterligere tilbud om å komme ut i frisk luft. Det mangler så visst ikke på idéer til hva foreningen skal drive med framover. Den siste tids flyktningekatastrofe har ikke gått upåaktet hen. – Nå skal de i møte med flyktningetjenesten for å få innspill til hva som trengs av bidrag. Frivillighetsbehovet øker, men vi ser en gledelig utvikling, mener Ragnhild Gangås Evjen. Jeg tror ego-bølgen er på retur og vi ser at flere ønsker å engasjere seg – fordi det gir oss økt livsglede og overskudd.

Orkdal Sanitetsforening ønsker seg gjerne flere medlemmer som gjennom frivillighet kan bidra på å gjennomføre meningsfulle aktiviteter, samt være en del av en likanes samhørighet. Ta kontakt med Lisa Ofstad på telefon 957 99 084 dersom du synes dette høres interessant ut. OTI-sentret gir tommel opp og ønsker lykke til videre! Roy